Iedereen heeft het, je hebt anderen nodig om het te zien en te ontwikkelen en als je het benut, maak je een bijzonder verschil. Dat is de APPM-kijk op talent. En het is de visie die aan de basis ligt van de APPM Academy, een leertraject van een jaar waarin een groep young professionals nauw samenwerkt om hun talenten te zien, te ontwikkelen en in te zetten.
Mensen herkennen vaak hun eigen talenten niet of benutten ze niet ten volle, omdat het juist datgene is wat als vanzelf gaat”, vertelt Martijn Frijters, APPMer en organisator van de APPM Academy. “Pas als anderen het zien, waarderen en bijzonder vinden, kun je het goed ontwikkelen en inzetten. Leer je werken vanuit je talent, dan ga je vliegen.” Niet zo gek dus, dat persoonlijke ontwikkeling een belangrijke bouwsteen is binnen de Academy. Deelnemers gaan als eerste aan de slag met het krijgen van meer inzicht in zichzelf, maar doen dat nadrukkelijk wel altijd samen. Met behulp van een persoonlijkheidstest wordt ze een spiegel voorgehouden: wie ben ik, waar ben ik goed in, wat zijn mijn valkuilen en wat staat me in de weg? Vervolgens gaan ze met een zelfgekozen ‘waagstuk’ aan de slag, eerst met acteurs en mede-deelnemers, daarna duiken ze in het diepe van de dagelijkse werkpraktijk. Want leren doe je binnen de Academy altijd samen, aansluitend op de praktijk en vooral door te doen.
Het waagstuk is een actie, een product of een moment dat deelnemers aan het eind van de Academy presenteren aan collega’s. “Het zet deelnemers aan om binnen de organisatie zelf verbindingen te leggen, terugkoppeling te vragen aan collega’s, zichzelf te tonen en te laten zien waar hun kracht zit”, aldus Martijn Frijters. “Mijn talenten blijken vooral op het creatieve vlak te liggen”, vertelt Marloes Houtenbos, communicatieadviseur binnen APPM. Ze doorliep in 2017 de Academy en werkt inmiddels met een stuk meer focus. “Als waagstuk heb ik mijn talenten ‘verkocht’ aan mijn collega’s. Ik heb een persoonlijke presentatie gemaakt en iedereen laten zien waar ik goed in ben en waar je me vooral wél op moet inzetten. Ik zeg bewuster ja of nee en merk dat ook kleine dingen nu veel meer opleveren. Ik twijfel niet meer aan mijn toegevoegde waarde.”
Dat er binnen APPM veel ruimte is voor talent, blijkt ook uit het feit dat de Academy wordt georganiseerd en (deels) begeleid door APPMers zelf. “Begeleider zijn van zo’n mooi leertraject verruimt je blik”, vertelt oud-deelnemer Tjitske van Erp. “Het traject is allesbehalve standaard, en daarmee typisch APPM. De groep is hecht, durft samen hele persoonlijke waagstukken aan te gaan en geeft deels zelf inhoud aan het traject. Er zijn binnen APPM zeeën aan mogelijkheden. De Academy helpt je om ze te benutten.” De Academy sluit naadloos aan op de APPM-cultuur van durven en doen. “Er staan bij APPM weinig regels op papier”, aldus Tjitske, “maar er zijn genoeg ongeschreven regels. Een daarvan is open zijn over waar je mee worstelt. Zo geef je collega’s de kans om je te helpen. We durven te reflecteren. Tijdens de Academy leer je je collega’s goed kennen, kom je snel in het APPM-netwerk en – eigenlijk het allerbelangrijkste – durf je daar ook gebruik van te maken. Als opdrachtgever weet je: als er een APPMer binnenstapt, krijg je er altijd een compleet netwerk bij.”
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: