Ten tijde van corona bouwen APPMers verder aan een mooier Nederland. De opgaven waar we aan werken zijn misschien even wat minder top of mind, maar dat maakt ze niet minder urgent. Onderhoud van wegen blijft bijvoorbeeld nodig voor de veiligheid van het verkeer en de behoefte aan extra woningen is onverminderd.
Hoe vergaat dat de collega's eigenlijk in hun projecten en wat zijn belangrijke lessen die we kunnen trekken uit deze tijd? Lees het in onze blogserie. Deze week: Arend.
Sinds 2012 ben ik algemeen projectmanager HOV in ’t Gooi. Dit project heeft als doeleen hoogwaardige OV-(bus)verbinding tussen Huizen en Hilversum te realiseren. Het project is een samenwerking tussen Provincie Noord-Holland, de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Hilversum en ProRail, waarbij gewerkt wordt vanuit een integrale projectorganisatie. Sinds vorig jaar maakt ook aannemer BAM Infra hier onderdeel van uit. We zijn dan na jaren van voorbereiden eindelijk in de volgende fase beland. De uitvoering.
Twee weken voordat de werkzaamheden in Hilversum los zouden barsten, kwam het kabinet met het uitgebreide pakket aan corona-maatregelen. Daarvoor werd echter al duidelijk dat het werk buiten beïnvloed zou worden door de pandemie. En dat terwijl de uitvoering van het werk in Hilversum wordt gekenmerkt door enkele grote buitendienststellingen; perioden waarin de infrastructuur niet in gebruik is. Een eerste belangrijke vraag die bij ons dan ook naar boven kwam was dan ook: gaan we dat in deze onzekere tijd wel of niet doorzetten?
Stel dat er tijdens een buitendienststelling en de werkzaamheden verdergaande maatregelen, of misschien zelfs een volledige bouwstop, worden afgekondigd... Dat heeft nogal wat impact. Bovendien is het werk an sich al complex genoeg. Ook zonder de corona-maatregelen; er moet echt op een postzegel gebouwd worden (zie foto).
We zijn dan ook direct met de betrokken partijen om tafel gaan zitten. Welke scenario's zien we? Uiteindelijk was het voorkeursscenario toch: doorgaan! Met steun van het hoger management van alle betrokken partijen hebben we de corona-maatregelen vertaald naar maatregelen in de uitvoering. In een wekelijks overleg volgden we de ontwikkelingen rondom het virus, het effect op materiaalleveringen en de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel. Door deze korte lijnen konden we snel inspelen op de ontwikkelingen en problemen die mogelijk zouden ontstaan. Gelukkig waren die laatste maar in beperkte mate aanwezig.
De hoge mate van betrokkenheid van mensen bij dit project en de bereidheid om vanuit die betrokkenheid zonder morren een stap extra te zetten, vind ik echt super. Ongeacht waar mensen werken - of het nou bij een van de opdrachtgevers of bij een opdrachtnemer is - iedereen is bereid elkaar te helpen waar nodig. Aan die cultuur hebben we jarenlang gewerkt en dat betaalt zich nu dubbel en dwars uit.
In deze tijd van ‘social distancing’ is het belangrijk om te blijven werken aan die verbinding. Met elkaar en met het project. Naast het op peil houden van de reguliere overleggen die nodig zijn, nemen we daarom ook extra initiatieven om mensen in een informele setting met elkaar in contact te houden. Zo is er een ‘Digitaal HOV in ’t Gooi – koffieautomaat’ waar projectmedewerkers elkaar wekelijks in wisselende groepssamenstellingen kunnen ontmoeten. Ook hebben we ‘werkplek-bingo’ gespeeld en is er binnenkort de eerste editie van de digitale ‘HOV in ’t Gooi-kennisquiz’. Ik zie dat daarmee een behoefte ingevuld wordt en dat mensen nog meer naar elkaar toe trekken.
In mijn ogen ligt in deze unieke verbinding, tussen mensen van verschillende bloedgroepen, een van de belangrijkste succesfactoren van dit mooie project!
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: