15
January
2019

Duurzame fietsbruggen langs N243 komen uit de betonprinter

15
Jan
2019

De provincie Noord-Holland laat een aantal fietsbruggen langs de N243 innovatief ontwerpen en produceren door middel van het 3D-betonprinten. APPMer Jean de Nijs is projectleider van de N243 die verkeersveiliger wordt gemaakt en waar groot onderhoud wordt uitgevoerd. Vandaag werd de printfaciliteit in Eindhoven in gebruik genomen waar de fietsbruggen mee worden geproduceerd. Met de printrobot op rails met vier printbedden langszij willen BAM Infra en mortelleverancier Weber Beamix een enorme impuls geven aan het printen van betonconstructies.

Het gaat om 4 nieuwe fietsbruggen: 1 in de gemeente Alkmaar en 3 in de gemeente Beemster. Bij een fietsbrug is sprake van relatief eenvoudige tekeningen en berekeningen, waardoor deze bouwwerken zich goed lenen voor deze nieuwe methode. Door deze techniek is er minder materiaal nodig, ontstaat minder afval en vereenvoudigt de bouwlogistiek. Oplevering van de fietsbruggen staat gepland voor 2020.

Innovatie
De provincie wil het innovatieklimaat in Noord-Holland actief versterken, door in te spelen op kansen en mogelijkheden die innovatie en duurzaamheid bieden. Daarom ontwikkelt de provincie een duurzame samenwerkingsrelatie met aannemers. Die worden door de samenwerking met de provincie gestimuleerd om te innoveren. Gebiedsaannemer BAM Infra heeft zich samen met een aantal partners gespecialiseerd in 3D-betonprinten. Zij zochten projecten die geschikt zijn om deze nieuwe technologie te gebruiken.

Voordelen van 3D-betonprinten
De basis van een reguliere betonconstructie is een mal, ook wel bekisting genoemd, waarin het beton gegoten wordt. Voor 3D-betonprinten is geen mal nodig. Hierdoor zijn alle soorten vormen, afmetingen en ontwerpen mogelijk. De hoeveelheid benodigd beton wordt exact berekend en alleen aangebracht waar het noodzakelijk is. Daardoor is minder beton nodig, wat weer zorgt voor een geringere CO2-uitstoot. Reguliere betonconstructies moeten elke keer opnieuw worden ontworpen. Met de komst van 3D-betonprinten is het mogelijk om bruggen te standaardiseren. Het ontwerp wordt digitaal opgeslagen en kan hergebruikt worden.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact