Ten tijde van corona bouwen APPMers verder aan een mooier Nederland. De opgaven waar we aan werken zijn misschien even wat minder top of mind, maar dat maakt ze niet minder urgent. Onderhoud van wegen blijft bijvoorbeeld nodig voor de veiligheid van het verkeer en de behoefte aan extra woningen is onverminderd.
Hoe vergaat dat de collega's eigenlijk in hun projecten en wat zijn belangrijke lessen die we kunnen trekken uit deze tijd? Lees het in onze blogserie. Deze week: Hellas!
In de eerste week van maart startte ik bij de provincie Brabant, bij het assetmanagement team van het programma multimodale bereikbaarheid. Een integraal programma dat zich bezig houdt met alles wat speelt op en rondom de Brabantse wegen. Dit gaat bijvoorbeeld over bereikbaarheid en verkeersveiligheid, maar ook over de relatie hiervan met het landschap en natuur. En wat doen we met water bij hevige regenval?
De vrijdag voor mijn start kreeg ik vanuit provincie een telefoontje: “Je kunt maandag niet naar kantoor komen. We gaan allemaal vanuit huis werken vanwege de uitbraak van corona.” Onwerkelijk, maar inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en werk ik – net als de rest van Nederland – nog steeds vanuit huis. Ik heb nog geen stap in het provinciehuis gezet.
Ondanks dat ik die maandag dus niet fysiek naar de provincie ben gegaan, sta ik wel zo goed en zo kwaad als het gaat midden in de organisatie. Ik ben sowieso met open armen ontvangen in deze nieuwe opdracht. Samen proberen we ook in deze tijd zo goed als mogelijk alles door te laten gaan. Bovendien brengt thuiswerken mij ook rust en kan ik efficiënt aan het werk. Zo kan ik in mijn rol wat extra dingen oppakken. Zo ben ik gevraagd om naast mijn bijdragen bij het assetmanagement team ook mee te denken over de manier waarop de provincie klachten afhandelt. En om mee te denken hoe gebiedsgericht werken en omgevingsmanagement binnen de organisatie (nog) meer aandacht kan krijgen.
Stuk voor stuk leuke vragen om aan mee te werken. Maar natuurlijk merk ik ook de nadelen van de uitbraak van corona, zo vlak aan de vooravond van een nieuw project. Zo kende ik de organisatie en de mensen bij de provincie nog niet voordat ik begon. Ik vind verbinding met mijn collega’s erg belangrijk, maar het bekende praatje bij het koffiezetapparaat of de printer om mensen te leren kennen is vanzelfsprekend niet mogelijk. Maar goed, dan maar op de digitale manier.
En dat blijkt dan best te gaan. Ik kan bij iedereen terecht met vragen en word vlot doorverwezen naar de juiste mensen. Ook bel ik veel met mijn teamgenoten. Zo kom ik toch steeds verder. Ik vind het belangrijk om persoonlijk contact te onderhouden. Daarom pak ik bewust de telefoon of plan ik een video-call in plaats van te mailen.
Dat was voor iedereen onwennig, maar het lukt ons inmiddels allemaal goed om op deze manier te werken. Het viel me hierbij op dat de provincie er proactief voor zorgde dat iedereen goed thuis kon werken. Zo werden in de eerste weken allemaal spullen, zoals bureaustoelen en extra beeldschermen bij de interne collega’s afgeleverd om te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk thuis kan werken.
Als ik dan zo terugkijk, ben ik daar ben ik wel trots op. Het lukt iedereen op afstand goed met elkaar samen te werken. En we doen alsof het allemaal maar heel normaal is of nooit anders geweest. Ik kende niemands naam of rol toen ik begon maar inmiddels voelt het wel alsof ik toch al een tijdje ‘rondloop’ bij de provincie. Dat is aan het hele team te danken. De wil om goed en efficiënt te blijven werken zorgt voor een voorwaartse kracht.
Eén van de hoogtepunten is toch wel webinar dat we organiseerden voor 52 gemeenten in Brabant. We bespraken de aanpak van de eikenprocessierups, die ondanks corona ook dit jaar gewoon haar intrede doet. Daar kun je in dit blog meer over lezen. Ik vind het heel gaaf dat we dit hebben kunnen realiseren.
Al met al boeken we, ondanks de voor mij rommelige start en voor ons allen uitdagende periode, vooruitgang. En dat is niets minder dan teamwork!
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: