18
februari
2021

Aquathermie biedt kansen in elke gemeente

18
feb
2021

Nederland, waterland. Dat betekent ook: veel potentie voor aquathermie. We kunnen thermische energie winnen uit oppervlaktewater (TEO), uit afvalwater (TEA) en uit ons stelsel van drinkwaterleidingen (TED). Toch komen projecten maar langzaam van de grond. APPM en IF Technology gaan samen voor versnelling.

Eind 2021 moeten alle Nederlandse gemeenten een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. Welke wijken kunnen wanneer over op duurzame warmte en hoe doen we dat? Kansrijke aquathermieprojecten komen in dat proces letterlijk op de kaart, soms al met een uitgewerkte business case. De weg van plan naar project blijkt vervolgens lang. Hoe kies je als gemeente de slimste en snelste route?

Dijk van een drempel

APPM en IF Technology kijken daarvoor naar het gehele proces. Van het doorrekenen van watergangen en het bepalen van de potentie in kilojoules tot technische, juridische en financiële vraagstukken. Daarbij gaat het vaak vooral om het hoe. Alexander van den Honert, procesmanager bij APPM: “Bij aquathermie spelen veel specifieke onderzoeksvragen: wat doet aquathermie met de waterkwaliteit? Hoe zit het juridisch? Wie gaat het warmtenet bekostigen, beheren en exploiteren? Maar juist daarom is het ontzettend belangrijk dat we nu overal pilots opstarten, zodat we kunnen leren. Begin klein. Een pompje in het water, dat is het soms al.”

Best practices

Wat bij bestaande pilots dan doorslaggevend blijkt, is de rol van gemeentes. Van den Honert: “De drempel voor aquathermie is nu nog vaak zo hoog als een dijk. Iemand moet de eerste stap zetten. Wij helpen om sneller op dat punt te komen, onder andere met een routekaart. We helpen gemeentes om partijen bij elkaar te brengen en te enthousiasmeren.” Het regent nog geen best practices. Op de projectenkaart van het landelijk Netwerk Aquathermie (NAT) staan nu zo’n vijftig projecten. Liesbeth van Hilten, senior adviseur exploitatie bij IF Technology: “In Wageningen wordt een verzorgingstehuis verwarmd met behulp van aquathermie. In Den Bosch en Houten worden honderden woningen verwarmd met warmte uit een nabijgelegen vijver en vanuit het programma aardgasvrije wijken is er subsidie voor aquathermieprojecten.”

Routekaart

APPM en IF Technology delen opgedane kennis en inzichten via onder andere blogs, webinars en een routekaart. Van Hilten: “Op de routekaart laten we de keuzes en consequenties zien. Wil je als gemeente faciliteren, stimuleren of zelfs participeren? Het werkt niet als de rol vooraf vastligt, want wat werkt is afhankelijk van bijvoorbeeld het type project en de stakeholders”. "Het is een complex speelveld", vult Van den Honert aan, “Als het makkelijk was, hadden we alle issues al getackeld. Het draait ook om de grotere vraag: waarom komt de warmtetransitie niet op stoom? Maar nogmaals: juist daarom is het belangrijk om juist nu gewoon te beginnen.”

Aan de slag met aquathermie

Meer weten over de technische, juridische, financiële en procesmatige aspecten van aquathermie? Zie www.appm.nl/uitgelicht/routekaart-aquathermie

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact