De afgelopen maanden zijn er allerlei manieren gevonden om in deze corona-tijd toch met vrienden en familie in contact te blijven. Een pubquiz, digitale borrelmomentjes en… het spelen van bingo! Bingo lijkt weer helemaal terug te zijn en er worden massaal bingokaarten besteld om ’s avonds van achter een computer wat vermaak te hebben met familie en vrienden.
Dit deed ons denken aan de bewonersavonden die we twee jaar lang organiseerden voor leden van Vereniging van Eigenaren (VvE’s). Vanuit een opdracht van de provincie Gelderland gaven wij van 2017 tot 2020 invulling aan een energieloket voor VvE’s. Als een rondtrekkend circus zijn we met dit loket de hele provincie doorgegaan. In iedere stad en elk dorp waar VvE’s goed vertegenwoordigd waren, zorgden we samen met de desbetreffende gemeente(n) voor een informatieve avond waarin appartementeigenaren tips kregen over de verduurzaming van hun gebouw.
Na de eerste bijeenkomsten begon zich langzaamaan een bingokaart te vullen: opmerkingen en uitspraken die we elke avond wel één of meerdere keren voorbij hoorden komen. Tijdens de informatieavonden hadden we deze fictieve bingokaart altijd in onze broekzak. Ondanks de grote onderlinge verschillen binnen de provincie, hadden we elke avond volle kaart. Bingo! Nu bingo weer opnieuw aan populariteit wint, is het een mooi moment om onze bingokaart eens te delen. Wanneer je werkt aan de energietransitie zullen de elementen je vast en zeker bekend voorkomen.
Bij een bingo-uitspraak is het erg verleidelijk om vanuit de inhoud en de overtuiging dat de energietransitie nodig en wenselijk is te reageren. Het is namelijk niet altijd zo zwart/wit als gesteld wordt. Zo is waterstof geen heilige graal; de gebouwde omgeving van waterstof voorzien is makkelijker gezegd dan gedaan en vraagt om enorme hoeveelheden energie. Waar wekken we die (duurzame) energie op? En nog decennia wachten op de belofte van thorium ontneemt ons niet van de verantwoordelijkheid om nú stappen te nemen. Evenmin als dat Nederland een te klein land zou zijn om winsten te behalen.
Hoe we wél reageerden op een bingo!-moment? Door het totale beeld te schetsen, afwegingen te bespreken en door te informeren. Want ja, er zijn vele oplossingsrichtingen en we hebben een mix hiervan nodig om de transitie naar een duurzame energievoorziening te realiseren. En nee, we weten nog niet alles en (technologische) ontwikkelingen gaan snel. Maar door de aanwezigheid op de avonden zetten de VvE-leden de eerste stap. Ze gaan op onderzoek uit, denken na over de energietransitie. Verzamelen proactief informatie. En laten zich niet overvallen door de energietransitie, maar oriënteren zich op de mogelijkheden.
Dit is een enorm belangrijke stap in deze transitie: het gaat om grote veranderingen. De energietransitie is daarmee een proces van lange adem. Als één ding hierin belangrijk is, is het wel goed informeren van inwoners en creëren van openheid en transparantie. Neem de inwoners van je gemeente zoveel mogelijk mee, bij alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Wees eerlijk en leg uit dat we nog even de tijd hebben om met elkaar uit te zoeken wat de beste en meest kosteneffectieve manier is om aardgasvrij te worden. We worden niet meteen op kosten gejaagd.
Waar VvE's vaak gezien worden als lastige doelgroep, kunnen we die uitspraak op de bingokaart inmiddels absoluut weerleggen. Er zit een enorme kracht in gebouweigenaren die zelf aan de slag willen. Ook als deze op hogere leeftijd zijn en in eerste instantie denken “het zal mijn tijd wel duren“. En zelfs als de gemeente nog lang niet weet welke warmteoplossing in de buurt zal komen. Wanneer VvE-leden goed op weg worden geholpen en worden geleid naar de juiste energieadviseurs, financiers en bouwpartijen, gaan ze echt wel aan de slag.
Met trots keken we dan ook naar de bewoners van de Nolensstraat in Wageningen, de Naeff-flat in Velp en het Belvoir-gebouw in Nijmegen. Zij, en vele anderen, trokken zich niets aan van alle belemmeringen en gingen onverstoord aan de slag met een verregaande verduurzaming van hun gebouw. Laat die landen om ons heen maar lekker overgaan op aardgas (BINGO!). Wij zijn al stappen verder!
Was de bingokaart op een avond weer gevuld? Dan prijsden wij ons gelukkig. We hadden namelijk weer te maken met een betrokken groep bewoners die met ons verhaal weer stappen verder konden nemen. We gaan ze missen!
Zo, en nu weer op naar de volgende bingo.
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: