5
February
2021

Green Business Clubs winnen duurzaam terrein

5
Feb
2021

Laadpalen voor bedrijven in Twente, zakelijke e-bikes in Duiven en een groene oase met gebruikte bouwmaterialen in het stationsgebied van Utrecht: in steeds meer gemeenten werken ondernemers samen aan verduurzaming en verlevendiging van hun omgeving. Een positieve ontwikkeling, want in kantoorgebieden en op bedrijventerreinen is nog veel winst te behalen. Green Business Club Nederland helpt ondernemers tot concrete stappen te komen. Met succes.

Eline Kik, directeur van Green Business Club Nederland: “Veel ondernemers willen verduurzamen en zien kansen om dit thema samen met hun buren aan te pakken, maar dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Initiatieven verzanden nogal eens doordat het aan eigenaarschap en/of draagvlak ontbreekt.” Jantien van den Berg, bestuurslid van Green Business Club (GBC) Nederland en adviseur bij founding partner APPM: “Green Business Club springt precies in dat gat. Wij ondersteunen ondernemers bottom-up bij het vormen van een lokale stichting waarin ambities, taken en rollen helder zijn belegd. We geven ze een vliegende start met bijvoorbeeld een stappenplan voor het opzetten van projecten, advies bij subsidieaanvragen en inspiratie vanuit andere lokale Green Business Clubs.”

Honderd energiescans

Die voorbeeldprojecten stapelen zich op. Van den Berg: “In Zaanstad hebben bedrijven met hulp van GBC bijvoorbeeld subsidie aangevraagd én gekregen voor bijna 250 energiescans. Ondernemers hebben te maken met ‘de informatieplicht energiebesparing’, maar zijn daarin vaak zoekende. Welke maatregelen zijn zinvol? Wat levert mijn investering op? Waar begin ik? Dankzij de energiescans hebben bedrijven in Zaanstad hier nu inzicht in. Met als gevolg dat ze samen voor tonnen hebben geïnvesteerd in maatregelen waarmee ze, naar aanleiding van de eerste honderd scans, in totaal 51 ton CO2-uitstoot per jaar besparen.”

Tientallen initiatieven

“Het begint vaak met kleine projecten”, zegt Kik. “Zoals op een bedrijventerrein in Bunnik waar automobilisten binnenkort hun autobanden op spanning kunnen brengen. Dat geeft meer grip op de weg en is dus veiliger, je bespaart er 2 tot 5 procent brandstof mee én je banden slijten minder.” Dat zo’n bescheiden maar zichtbaar project als vliegwiel kan fungeren, bewijst de Green Business Club op de Zuidas, waar inmiddels 56 bedrijven tientallen initiatieven hebben ontplooid. Van elektrische deelauto’s tot Zuidas van het aardgas afbrengen en ‘Meatless Monday’.

Restafval naar nul

Nieuw is een grootschalig Zero Waste-project, met als ambitie: geen restafval meer in 2030. De deelnemende Zuidasbedrijven onderzoeken hoe ze hun volumes aan organisch afval, plastic en andere stromen kunnen bundelen en gezamenlijk kunnen aanbesteden voor hoogwaardig hergebruik. Kik: “Daarbij ontstaan allerlei creatieve samenwerkingsideeën. Bijvoorbeeld om gebruikte beursstands (hout) van de RAI beschikbaar te stellen aan de Rietveld Academie. Of om de elektrische vrachtwagens die via een logistieke hub elf bedrijven beleveren, afval mee terug te laten nemen zodat ze geen lucht vervoeren. Mooie voorbeelden van hoe bedrijven elkaar kunnen versterken in hun duurzaamheidsambities.”

Green Business Club als groene motor

Green Business Club is een formule om bedrijven te verbinden in verduurzamingsprojecten. Samen aan de slag, gewoon doén, staat centraal. De landelijke organisatie staat de lokale Green Business Clubs met raad en daad bij. Er zijn sinds de oprichting in 2013 met APPM als founding partner twaalf lokale GBC’s gestart en er zijn er weer drie in oprichting.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact